Oskar Bernströms Möbelfabrik.

 

I början av 1900-talet köpte Oskar Bernström och hans bror Axel Holmberg ett markområde i Björkåkra där de byggde upp en verkstadslokal för möbeltillverkning och brodern ett skomakeri. Omkring 1905 började Oskar Bernstöm, tillsammans med sin bror Gustav Svensson och far Nils Peter Svensson, att tillverka möbler och andra snickerier här.

Omkring 1915 införskaffades de första maskinerna son då kom att drivas av en fotogenmotor, dessutom anställdes de första 2 snickarna. Så småningom utökades maskinparken och fotogenmotorn ersattes med en ångmaskin och en timmersåg som försåg fabriken med material byggdes.

Omkring 1920 påbörjades tillverkning av trästommar för stoppade möbler. Dessa möbler kom så småningom att dominera tillverkningen. På 1920-talet började Oskars söner Helge och Elis att arbeta inom företaget och fram till 1972 styrde de företaget tillsammans.

1929 skedde en större utbyggnad av fabrikslokalerna samt ett nytt maskinhus med en 22 meter hög murad skorsten.

1930 tillverkades öronlappsfåtöljer i handpolerad teak till första klass salongsvagnar för Statens Järnvägar. Den första vagnen, med 48 st. fåtöljer, representerade SJ vi världsutställningen i Antwerpen samma år.

I början av 1930-talet upptogs tillverkning av helböjt, basat trä.

Från 1939 upptogs tillverkning och försäljning av färdigstoppade sittmöbler ev egen modell. Tapetseringen av möblerna gjordes främst av lokala verkstäder.

Företaget ombildades 1972 till Bernströms Industri Möbler AB, BIMAB, när Helges söner, Rolf och Kurt, övertog företaget. Företaget flyttade även i samma veva in i nya lokaler och redan 1975 gick företaget i konkurs.