Järnvägen.               Åseda Järnvägsstation

 

Den så kallade smalspåret, med sin spårbredd på 891 mm, kom efter flera års förhandlingar till Åseda i början av 1900 talet. Den 26 juni 1902 öppnades bandelen Klavreström - Åseda, och invigdes den 31 juli. Fortsättningen från Åseda mot Hultsfred påbörjades 1909.
Järnvägen Vetlanda - Åseda - Sävsjöström, med sin spårbredd på 1435 mm, invigdes 1914.

Denna järnvägsknut kom att ha stor betydelse för bygden och dess industri.

Stationen ligger på 236 meter över havet och som mest var det ca. 50 personer som hade tjänst vid Åseda station, vid olika avdelningar.

Förr fanns det ett vattentorn vid viadukten med 4 st vattenkastare samt ett kolförråd för att tanka ångloken.

Signalsystemet är av gammal typ med semaforer som drages, med vajrar från ställverket vid stationen, till stop och kör, och därmed låses växlarna.

På 60-talet kom motorvagnar och rälsbussar som då ersatte ångloken.

Smalspåret lades ner 1984 och övergick i ett privat bolag.

En liten trevlig historia är när kungen skulle åka tåg till Borgholm, till sitt Soliden på Öland. Kungen åkte givetvis i sin egen vagn och ville åka loktåg som hade lite längre uppehåll. I Åseda stannade tåget för vattenpåfyllning och kollämpning och då stod kyrkokören på plattformen och sjöng kungssången och smålandssången m.m. Kungen kom så ut och tackade för sången och så fortsatte tåget vidare mot Kalmar. En höjdpunkt för Åseda med flaggan hissad.

Gösta Milton

 

Numera är båda järnvägarna nedlagda som trafikled, men en viss del av smalspåret lever vidare via några entusiaster.

Under 2020 gjordes en cykel led mellan Åseda och Norrhult, inför detta gjordes informationsskyltar och sattes upp vid ett flertal platser utmed sträckan.

Till 2023 kommer korsningen mellan smalspår och normalspår att placeras i järnvägsparken, och till detta är det informationsskyltar framtagna. Den fysiska skylten kommer endast vara på svenska men vara översatt till tyska och engelska.